Jul og depression – hvordan får man lige det til at fungere?😕

Julen er en dejlig højtid, og det er en højtid, som de fleste forbinder med glæde og hygge. Selvfølgelig er der også en masse stress med juleindkøb og familie, der skal ses, men december måned kan alligevel et eller andet, som januar og november ikke kan 🎅
received_1004527893081052For mig er jul i hvert fald meget speciel, og hvis ikke, det var fordi jeg ikke kunne få mit julepynt herned tidligere, så kunne jeg godt have fundet på at pynte op allerede midt i oktober. Julen betyder virkelig meget for mig. Det er en højtid forbundet med masser af smil og julehygge. Men bag ved disse smil og hyggen, ligger en masse forventninger, og lurer 😟

Jeg forsøger nemlig hvert år, om ikke jeg kan finde frem til den glædelige juleånd, som jeg havde, da jeg var en lille pige. Da jeg næsten ikke kunne vente på, at de 24 dage gik, til at vi skulle fejre julen med enten mine bedsteforældre eller min mormor og morfar. Hele måneden var bare helt magisk, og hver dag var bedre end den anden. Hvor jeg var glad og uden de store bekymringer. Det er den ånd, jeg så gerne vil tilbage til hvert år – men julen ser bare anderledes ud, når man er voksen🤷‍♀️
received_1149990031818576Der er pludselig andre forpligtelser, og det er som om, at det er svære at finde frem til det magiske i julen. Det er i hvert fald min oplevelse. Men så i år, havde jeg tænkt, at nu havde jeg endelig alle muligheder for at finde frem til denne juleånd – faktisk havde jeg tænkt, at juleåndens glæde skulle blive min redning 😥

For jeg slås rigtig meget med mine følelser lige nu. Selvmordsforsøg og selvskade er efterhånden hverdagen, så jeg havde håbet, at julen ville få mit humør til at stabilisere sig. At disse forventninger og vaner omkring julen kunne få mig på højkant igen. Og jeg havde som sagt alle muligheder for det, for jeg er lige nu sygemeldt, hvilket betyder, at jeg har alt den tid i verden, jeg vil til at gøre alt det, der gør mig glad. Juleklippe, bage julekager, se masser af jule TV. Alle muligheder er åbne. Men desværre er det som om, at mit humør bare gør alt, hvad det kan for at kæmpe imod – jeg skal i hvert fald ikke være glad😢
For jeg har så mange forventninger til julen og til mig selv, men jeg har slet ikke overskuddet eller humøret til at føre dem ud i livet. I stedet bliver de bare til flere og flere frustrationer, fordi jeg ikke kan føre mine forventninger ud i livet😬

 
Helt klinisk, så har jeg ikke fået konstateret, at jeg lider af en depression, men jeg har tegn, der minder uhyggeligt meget om en. Og det er desværre også meget normalt, at jeg udvikler depressioner her om vinteren. Når lyset forsvinder, så forsvinder mit humør også langsomt. Så det er lidt som om, at mine braste forventninger og depressionen er gået sammen i en ond cirkel, som næres af hver ny brast forventning. Så det kan helt bestemt være svært at holde hovedet højt, og nyde julen, når jeg hele tiden graver mig selv mere og mere ned i den onde cirkel. Men derfor er det også så vigtigt, at jeg har mennesker omkring mig, som kan hjælpe mig😊

 
Jeg har f.eks. personalet på mit bosted, der hjælper mig med at vende mine forventninger om, så de ikke er braste, men bare for høje. Det er også et helt essentielt tema, når jeg snakker med mine behandlere i Psykiatrisk Klinik 1. At mine forventninger er for høje – jeg skal ikke fokusere så meget på det, jeg ikke har kunnet i løbet af dagen, og de ting, som ikke har været gode i løbet af dagen. Jeg skal helt klassisk vende det, og se på de ting, der har været gode. Og her skal jeg lige hilse og sige, at det er en yderst svær opgave, når man er så trist og det hele bare er sort omkring en😔

received_1273129439496704Men jeg havde besøg af min lillesøsters hund Balder i lørdags, og vi hyggede rigtig meget sammen med Rasmus. En rigtig hyggelig stund, og det er sådan nogen, jeg skal huske på, at jeg skal samle på. Det bliver nemlig en meget bedre jul, hvis jeg vælger at fokusere på det gode i mit liv, og så lære at sige til mig selv, at det andet bare er en dårlig dag – og det har alle mennesker, så det er vel okay, ikke? 😉🎄

 

🎄🎅 Glædelig 10. December

Udgivet af

psykisksygdomskalikkevaereettabu

Jeg bor til daglig i Aarhus, og er 26 år gammel. Jeg lider af skizforeni, men jeg vil kæmpe for, at det ikke skal være et Tabu!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s