Forventningernes højtid😨🎅

received_376426932758389Julen – en dejlig højtid, men også en stresset tid for mange, fordi julen er forbundet med så mange forventninger, og hvad nu, hvis de forventninger ikke bliver forløst? Og skal man vælge familien eller sine egne behov?

 
Jeg har ladet mig fortælle fra min behandler og læge ude i psykiatrien, at julen specielt kan være svær for folk med psykisk sårbarhed. Både fordi, at der er så mange forventninger, men også fordi, at der er mange ting, man skal holde styr på, og fordi man måske føler, at der bliver stillet mange krav til en – urimelige krav. Og man føler ofte ikke, at man kan tillade sig at sige fra, selvom det måske egentlig er det, man har mest brug for 🤗

 
De svære forventninger, som spændte ben for mig
Jeg stod selv overfor en masse svære forventninger og krav i år. Forventningerne var for det meste mine egne, men de var hårde nok alligevel. Jeg havde nemlig en forventning om, at juleånden kunne kurrer min ”depressions tilstand”. Hvis bare jeg brugte al min energi på at være glad og i julestemning, så skulle jeg helt sikkert nok komme på fode igen. Men det var en alt for urealistisk forventning, for jeg var slet ikke der i mit liv, hvor jeg bare sådan kunne komme mig over min depressive tilstand. Så i stedet udviklede mine skuffede forventninger sig til en masse frustrationer, som hev mig endnu længere ned i mine triste tanker. En ond spiral!🙁

 
Blev december måned så ødelagt? – Nej, heldigvis! Faktisk endte jeg med at have en ret god december måned. Den var hård, for jeg kunne ikke helt slippe mine forventninger til mig selv, men vi fik rokket på min medicin, og det vidste sig faktisk at hjælpe. Det var noget, jeg ikke havde regnet med 🤥

 
Medicinens virkning
Det er sådan, at når man lider af en psykisk lidelse, så vil læger (og ofte også behandlere) gerne have, at man kommer i en medicinsk behandling, fordi de mener, at medicin kan hjælpe rigtig meget. Helt ærligt har jeg aldrig rigtig troet på det, for jeg havde aldrig set medicinens fulde virkning. Men jeg har alligevel prøvet en del medicin efterhånden. Længe har min læge i Psykiatrisk Klinik 1 (det gamle APE), arbejdet på højtryk for at finde en dosis af medicin, der virket, men samtidig ikke har givet alt for mange bivirkninger. For hvorfor ikke bare give fuld dosis af et præparat, for så er det sikkert større chance for at det virker, ikke? Garanteret, men desværre følger der næsten altid en masse bivirkninger med, og derfor skal man altid forsøge at finde den rette balance mellem, at medicinen virker, men at man ikke har for mange bivirkninger. Og det har virkelig været en krig for min læge og jeg, men nu tror jeg faktisk, at vi endelig har fundet noget, der virker 😄😄

 

received_418692725571949Men det var en lang og sej vej for at komme dertil. Det er nemlig sådan med næsten al medicin, at kroppen lige skal vænne sig til det, så der går en fire uger (cirka) før medicinen rigtigt begynder at virke. Jeg har desværre også den trælse tendens til, at medicinen i de fire uger gør, at jeg får det rigtig skidt. Jeg ved ikke helt, om man kan sige, at medicinen virker direkte modsat af, hvad den skal i de fire uger, men det føles ofte sådan. Der er i hvert fald næsten altid en masse angst og tristhed i de fire uger. Det var der også, da jeg for cirka to måneder siden steg i anti-psykotisk og anti-depressiv medicin.

 

Jeg tror blandt andet, at det er derfor, at jeg har haft det så dårligt hele november måned, og i starten af december. Det har været en hård tid, men det er som om, at jeg er ved at komme ovenpå igen. Jeg har meget mere overskud, og jeg kan holde til at mærke mine følelser. Det psykotiske er også væk. (Det er kun i meget, meget pressede situation er, at det kan titte frem). Så faktisk er jeg meget fortrøstningsfuld overfor den kommende fremtid. Måske det også er en faktor, der gør, at det er lettere at slippe mine forventninger til mig selv lidt, og bare tillade mig selv at nyde julen? 🎅

 
Familiens forventninger
Men selv om, at det blev lettere for mig, at holde mine egne forventninger ud, så var der stadig masser af andre forventninger. Jeg har nemlig valgt, at holde jul på mit bosted, hvor der er personale og ro på. Det valg har jeg taget, fordi jeg ved, at det er det, der skåner mig mest, men jeg ved også, at det gør min familie kede af det. De vil som så mange andre familier, gerne være sammen med mig i julen, og jeg vil da også gerne være sammen med dem, men jeg kan simpelthen mærke, at jeg vil blive alt for stresset, hvis jeg skulle være sammen med min familie. Men det er bestemt ikke nemt at tage det valg, for man følger, at man skuffer folk, og så kan man gå og slå sig i hovedet over det. Det kan ende ud i en meget stor hovedpine. Men jeg har stået meget fast ved mit valg, og jeg synes faktisk, at det har gjort det nemmere for mig selv. For så har jeg taget et valg, og på den måde har jeg kunnet vænne mig til tanken i længere tid 🙃

 
Så der er mange svære ting, man skal forholde sig til i julen. Der er både ens egne forventninger til julen, men der også andres forventninger til en i julen. Jeg var ”heldig”, at min medicin begyndte at virke, sådan at jeg havde lettere ved at være i alle disse forventninger, men andre med psykisk sårbarhed har måske meget sværere ved det, fordi de ikke har overskuddet til at stå imod. Så selvom julen er en er en dejlig højtid, så er det også en stressende højtid – men det er vist noget, der også gør sig gældende for næsten alle voksne mennesker i verden 😉
received_347388429175580

Men når det er sagt, så håber jeg, at I alle har haft en rigtig god juleaften, og at I vil nyde resten af julen 🎅 🎄

Udgivet af

psykisksygdomskalikkevaereettabu

Jeg bor til daglig i Aarhus, og er 26 år gammel. Jeg lider af skizforeni, men jeg vil kæmpe for, at det ikke skal være et Tabu!

One thought on “Forventningernes højtid😨🎅”

 1. Hej Mia & Rasmus glædelig jul og godt nytår. I ser altså rigtig glade og søde ud 😊😊.
  Mange tak for de fine julehjerter og håndklæde Mia. Du er altså ret skrap med hæklenålen.
  Det er godt at høre, at der er fundet en god balance i din medicinering, så du har fået ro.
  Vi ønsker jer en rigtig god nytårsaften, og et godt nytår ❤️
  Kh mormor & morfar 😊😊🐶

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s